ŞİZOFRENİ VE ÖNYARGI


Ön yargılarla yaşayan bir toplumuz maalesef. Bunun en büyük nedeni tanımak, anlamak ve öğrenmek için hiçbir çabamızın olmaması. Hemen etiketliyoruz; her şeyi hem de her şeyi! Sosyal paylaşım sitesinde Yasemin Şenyurt'un paylaştığı bir haber bu yazıyı içimde tetikledi. Haberde "Şizofreni Hastaları Saldırgandır" diyordu. Hastalık hakkında bir fikri bile olmayan insanların ağzına geleni söylemeleri canımı sıkıyor, içimi acıtıyor. Belki bir fikir verebilirim diye kısa bir alıntı paylaşmak istiyorum. Alıntı http://turkey.schizophrenia24x7.com/about-schizopheria sitesinden yapılmıştır.
izofreni insanların düşünce süreçlerinde zorluklar yaşadığı; halüsinasyon, yanılsama, düşünme bozukluğu ve anormal konuşma veya davranışlara (‘psikotik belirtiler’ olarak bilinir) neden olan kompleks bir hastalıktır.
Şizofreni isminden anlaşılacağı gibi tam olarak ‘bölünmüş kişilik’ bozukluğu değildir, fakat şizofreni hastaları etraflarındaki dünyayı farklı algılayabilir. Bu kişiler diğerlerinin duymadığı/görmediği/koklamadığı/hissetmediği şeyleri duyabilir/görebilir/koklayabilir/hissedebilir (halüsinasyonlar).

Örneğin (en yaygın halüsinasyon olan) sesler duyabilirler ya da insanların zihinlerini okudukları, düşüncelerini kontrol ettikleri veya onlara zarar vermeyi planladıkları gibi gerçek olmayan (yanılsamalar) sabit fikirlere kapılabilirler. Şizofreni hastalarının halüsinasyon ve yanılsamalar nedeniyle hayata bakış açıları kimi zaman olumsuz bir şekilde değiştiği için bu kişiler korkabilir, tedirgin olabilir ve zihinleri bulanabilir. Konuşmaları ve davranışları o kadar düzensizleşebilir ki hem kendileri korkabilir hem de etraflarındaki insanları korkutabilirler.

Tedavi şizofreni hastalarının çoğunluğu için önemli bir rol oynar. İlaç bazlı tedavilerin yanı sıra konuşma terapisi ile şizofreniyle başa çıkmayı öğrenme de yardımcı olabilir ve hasta destek grupları faydalı bir değerli bilgi kaynağıdır.
Bazı kişiler için resim yapmak, şiir yazmak ya da diğer yaratıcı sanat dalları ile uğraşmak hayatlarında tekrar denge kurmalarına yardımcı olan önemli araçlardır. Bazı kişiler içinse kendilerini iyi hissetmek için spor yapmak ve formda kalmak çok önemlidir. Birçok insan için bu, iyileşme sürecine başlamalarını ve iyi kalmalarını sağlayan diğer yaklaşımlar ve ilaçların kombinasyonudur.

Şizofreni dünya genelinde görülen bir hastalıktır. Yaşamları boyunca insanların yaklaşık %1’i bu hastalıktan etkilenir ve hastalık oranı ülkeden ülkeye büyük benzerlikler gösterir.

yararlı bir çizgi video, Mark ilacını almazsa ne olur?
http://turkey.schizophrenia24x7.com/meet-mark

 
Bu kadar küçük bir bilgiye sahip olmak bile insanın şizofreni hakkında farkındalık sahibi olmasını sağlar ve önyargılardan kurtulur, çevresinde de bu önyargıların oluşmasını engelleyebilir.

Ayrıca; MAVİ AT KAFE bilgilerini de paylaşmak isterim.
             Maresal Fevzi Cakmak cad.  31/8 Beşevler Ankara Tel: 0312 2120006


             Ankara Şizofreni Hasta ve Yakınları Dayanışma Derneği
             Maresal Fevzi Cakmak cad. No39/6 Besevler – Ankara
             Tel: 0312 212 11 12 - 0312 213 39 60


Duygu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECENİN IŞIĞI - ŞEBNUR ALTIN